Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

ASML mag hoofdvestiging in Veldhoven uitbreiden

ASML mag haar hoofdvestiging in Veldhoven uitbreiden. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag in een uitspraak. Twee omwonenden waren tegen de bestemmingsplannen die de uitbreiding mogelijk maken in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij krijgen vandaag geen gelijk.

Raad van State 3 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bestemmingsplannen

Het gaat om de bestemmingsplannen ‘De Run 7000 ASML 2022’ en ‘De Run 7000 ASML 2022 geluid’ van de gemeente Veldhoven. Het eerstgenoemde bestemmingsplan maakt de uitbreiding van de hoofdvestiging van ASML in Veldhoven mogelijk. Het bedrijf heeft meer ruimte nodig voor het maken van chipmachines. Het bestemmingsplan ‘De Run 7000 ASML 2022 geluid’ maakt ook een uitbreiding van de zogenoemde geluidzone mogelijk rondom ASML.

Bezwaren

De omwonenden die in de wijk ten noorden van ASML aan de overzijde van de Kempenbaan wonen, vrezen dat de uitbreiding van ASML leidt tot onder meer geluidsoverlast, lichthinder en beperking van hun uitzicht. Zij wilden onder andere dat de nieuwbouw vijf meter onder het maaiveld (deels ondergronds) zou worden gebouwd, zodat het gebouw minder hoog zou worden. Dit is gezien het bedrijfsproces van ASML niet mogelijk. Vóórdat de machineonderdelen gestabiliseerd en verpakt worden, is iedere onverwachte beweging voor de machine fataal. Ook het vervoeren ervan uit een gebouw met een hellingbaan is tot dat moment niet toelaatbaar. De Afdeling bestuursrechtspraak gaat niet mee in de bezwaren van de omwonenden en verklaart deze ongegrond. Dit betekent dat ASML de hoofdvestiging in Veldhoven mag uitbreiden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.