Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

DJI gaat smokkelpraktijken met drones harder aanpakken

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ziet dat criminele handlangers steeds vaker contrabande via drones de gevangenissen in proberen te smokkelen. De dienst gaat daarom voor alle penitentiaire inrichtingen een dronedetectiesysteem aanschaffen. Tot nu toe zijn er goede resultaten geboekt bij instellingen die het systeem reeds hebben. Dat meldt DJI, dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van Justitie en Veiligheid, in een persverklaring.

VPN Gids 16 mei 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

DJI zet in op detecteren en verstoren van drones

Drones vormen in toenemende mate een serieuze bedreiging voor de orde en veiligheid in justitiële inrichtingen. De dienst ziet niet dat er vaker drones boven gevangenissen vliegen. Daarentegen constateert DJI dat criminelen steeds vaker smokkelwaar proberen binnen te krijgen. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld drugs of mobiele telefoons, zodat gevangenen contact kunnen onderhouden met handlangers buiten het gevangeniswezen.

Om de veiligheid van medewerkers, gevangenen, bezoekers en de samenleving te beschermen, test DJI momenteel verschillende systemen om drones in en rond gevangenissen te weren. De aanpak van de smokkelpraktijken met drones bestaat uit twee fases: het detecteren van drones en het verstoren ervan.

Voor de detectie gebruikt DJI verschillende technieken. Dan moet je denken aan radartechniek aangevuld met slimme camera’s, frequentiedetectie en radiofrequentiesensoren. De politie speelt een belangrijke rol bij het verstoren van drones.

DJI test meerdere dronedetectiesystemen

Op dit moment beschikken vijf penitentiaire inrichtingen over dronedetectiesystemen. Welke dat zijn wil DJI om veiligheidsredenen niet zeggen. Daarnaast test de dienst op dit moment verschillende systemen. Voor ieder systeem wordt de effectiviteit en betaalbaarheid in kaart gebracht. Als de uitkomsten bekend zijn, wil de dienst het beste systeem voor alle gevangenissen aanschaffen.

Erik de Borst, algemeen directeur van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) van DJI, heeft hoge verwachtingen van de dronedetectiesystemen. “Als we weten wat er op ons af komt, hoeveel tijd we nog hebben en wie de drone bestuurt, dan kunnen we bepalen welke acties we gaan ondernemen om de veiligheid te waarborgen”, zo zegt hij.

De Borst wijst erop dat door de snelle uitwisseling van informatie met de politie er al meerdere malen aanhoudingen zijn verricht. Door het snelle ingrijpen van de politie is er minder smokkelwaar in de handen van gevangenen beland.

Forse straffen op vliegen van drone boven gevangenis

Met een drone rondvliegen bij een penitentiaire inrichting is verboden. Wie binnen deze zogeheten no fly zone een drone bestuurt, riskeert een boete die kan oplopen tot 7.800 euro. Word je meerdere malen betrapt, dan kan de rechter je een gevangenisstraf opleggen.

Slaag je erin om een mobiele telefoon of andere smokkelwaar een gevangenis binnen te smokkelen, dan kun je een celstraf opgelegd krijgen van maximaal een half jaar. Of je loopt het risico dat je een boete van 9.000 euro moet betalen.

Drones voorlopig aan de grond in Rusland en Oekraïne

Drones zijn niet alleen populair bij consumenten en criminelen. Ze worden ook door soldaten gebruikt. DJI Technology, de grootste dronefabrikant ter wereld, kondigde onlangs aan voorlopig geen drones meer te verkopen in Rusland en Oekraïne. Het bedrijf zegt niet een statement over een land te willen maken, maar een statement over zijn principes.

“DJ verafschuwt elk gebruik van onze drones om schade te veroorzaken. We schorten de verkoop in deze landen tijdelijk op om ervoor te zorgen dat niemand onze drones in de strijd gebruikt”, vertelde een woordvoerder van de Chinese dronemaker afgelopen maand tegen persbureau Reuters.

Bol.com en MediaMarkt besloten al eerder om de verkoop van drones van de fabrikant voor onbepaalde tijd te staken. “We willen op geen manier het risico lopen dat we eventueel zouden kunnen bijdragen aan oorlogsvoering. De CEO heeft gezegd dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Dit is een voorlopige maatregel die in heel Europa geldt”, vertelde een woordvoerder van MediaMarkt over de kwestie. Bol.com zei DJI niet het voordeel van de twijfel te geven.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.