Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Doe mee met het experiment: informatieproducten uit de BRP

Het is voor organisaties nu mogelijk om informatieproducten te krijgen uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is in plaats van losse gegevens. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd in plaats van de geboortedatum of de aanschrijfwijze in plaats van een set gegevens over de naam. Maar ook direct bruikbare informatie over gezag.

Digitale Overheid 30 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

BRP-afnemers verwerken hierdoor minder persoonsgegevens, waardoor zij beter kunnen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarnaast zorgen informatieproducten voor dataminimalisatie, het scheelt veel tijd en het verbetert de dienstverlening.

Doelstelling

Met het experiment wordt er getoetst of BRP-afnemers beter kunnen werken met informatieproducten dan met losse gegevens. Om dit te beoordelen wordt het experiment continu gemonitord en na afloop wordt het geëvalueerd door een onafhankelijke instelling. Na een jaar vindt de eerste evaluatie plaats om te inventariseren of er voldoende informatie is om de Wet BRP aan te passen.

Meedoen

Alle gemeenten, een maximumaantal van 75 overheidsorganisaties en aangewezen derden kunnen meedoen aan het experiment. Deelnemers sluiten aan op de BRP API (Application Programming Interface). Om hiervan gebruik te kunnen maken ondertekenen zij een convenant en worden zij geautoriseerd voor informatieproducten, voordat zij de informatie kunnen ontvangen. Door mee te doen krijg je toegang tot nieuwe functionaliteiten en kun je een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe informatieproducten.

Wil je meedoen en/of heb je een vraag? Stuur een mail naar info@rvig.nl.

Het is een experiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en duurt 4 jaar. Meer informatie over de BRP API vind je op de website van Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.