Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Groningen wint Best Beschreven Algoritme Award

De gemeente Groningen heeft de award voor het ‘Best Beschreven Algoritme’ gekregen. Dit op een event ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van het Algoritmeregister. De jury prees Groningen omdat de gemeente juist een algoritme met veel impact op mensen heeft beschreven, op een transparante en interactieve manier.

Digitale Overheid 28 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

UWV won de Aanmoedigersprijs: de prijs voor de organisatie die een voorbeeldrol vervult en anderen inspireert om aan de slag te gaan.

Criteria

Jurylid en communicatie-expert Guido Rijnja beschrijft waar de jury op heeft gelet: “We hebben natuurlijk gekeken naar openheid en of de informatie helder is. Maar wat we ook belangrijk vonden is de maatschappelijke impact van het algoritme; het mag best spannend zijn. Dat hebben we ook meegenomen in ons juryoordeel.”

Regeringscommissaris Informatiehuishouding en jurylid Arre Zuurmond geeft aan dat de jury onder de indruk is van het aantal algoritmes dat inmiddels in het Algoritmeregister staat. “Het laat zien dat de meeste algoritmes helemaal niet zo spannend zijn. Het gaat om efficiency, sneller beslissen, sneller handelen, eerlijker zijn en zekerheid kunnen bieden. Dat draagt bij aan vertrouwen, en laat zien dat algoritmes de mensen (burger, bedrijf en professionals) ontzorgen. Goed dus dat er algoritmes zijn. Het Algoritmeregister ontdoet ze van een stuk mystiek. Wat nog mist zijn de meest spannende algoritmes, waar mensen wakker van liggen. Daar zouden wij er graag veel meer van zien.”

Ruimte voor verbetering en tips

Ander lid van de jury, Lousewies van der Laan: “Dit is natuurlijk allemaal nog nieuw, en dat is spannend en kwetsbaar. Ontzettend cool dat 13 organisaties hier hun algoritmes hebben ingestuurd. Het is een open ontwikkeling. Verbeteren en soms je fouten toegeven is dan heel normaal. Ik hoop dat het register en deze verkiezing overheden stimuleert om bij elkaar te kijken en van elkaar te leren.”

Van der Laan komt met nog wat tips: “Wees gewoon eerlijk. Als ik lees: dit is een risico of ‘dat weten we nog niet’, vind ik dat een verademing, in vergelijking met dichtgetimmerde verhalen. Nog iets, realiseer je: kort en eenvoudig schrijven kost erg veel tijd. Lange lappen tekst produceren is veel makkelijker.”

Bekijk het juryrapport bij de Best Beschreven Algoritme Award.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Martin Hemmer