Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

ICT-projecten overheid fors duurder dan gepland

ICT-projecten van de Nederlandse overheid kosten zo’n 1 miljard euro meer dan in eerste instantie is begroot. Dit meldt het FD naar aanleiding van een analyse van 125 ICT-projecten.

2 juli 2018

Voor de 125 ICT-projecten was aanvankelijk 2,5 miljard euro begroot, maar de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 3,5 miljard euro. De kosten van een project vallen gemiddeld 36% duurder uit en projecten duren zo’n 37% langer dan gepland.

Het gaat om projecten waar het Bureau ICT Toetsing (BIT) over adviseert. BIT is in 2014 opgericht nadat verschillende ICT-projecten (C2000, OV-chipkaart, mGBA) waren mislukt. Onder leiding van toenmalig VVD-kamerlid Ton Elias volgde een parlementaire enquête, en een van de aanbevelingen uit het daaropvolgende rapport was om een bureau op te richten dat de risico’s en kans van slagen van een ICT-project vooraf zou beoordelen.

Volgens het FD heeft de Nederlandse overheid meer dan 125 ICT-projecten lopen, maar die zijn van start gegaan voor BIT werd opgericht. Een van de problematische ICT-projecten die niet op de door het FD onderzochte lijst staat, is de hervorming van de Belastingdienst.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.