Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Nederlandse dienstverleners aangesloten op het Duitse inlogsysteem

Sinds medio mei zijn de voorzieningen om te voldoen aan de eIDAS-verordening gereed en kunnen de dienstverleners die zijn aangesloten op de Nederlandse eIDAS-infrastructuur tijdig voldoen aan de eIDAS-verordening. Nu de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), namens Nederland, de structurele aansluiting op het Duitse authenticatiestelsel in productie heeft genomen kunnen we met recht zeggen: RVO, Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) zijn de eerste dienstverleners die voldoen aan de eIDAS-verordening in Nederland. Het realiseren van de koppelingen met Duitsland is mogelijk gemaakt door de inspanningen van RVO.

Digitale Overheid 16 augustus 2018

eIDAS-verordening
Sinds 2011 werkt RVO mee aan het ontwikkelen van de Europese digitale infrastructuur waarmee burgers en bedrijven met de eigen nationale authenticatiemiddelen in kunnen loggen bij websites van overheden in andere lidstaten. Deze infrastructuur is nodig voor implementatie van de Europese eIDAS-verordening.
eIDAS staat voor Electronic Identification and Trust Services en regelt onder meer het digitaal inloggen over landsgrenzen heen. Het implementeren van de verordening betekent dat digitale grenzen binnen de EU weggenomen worden, zodat burgers en bedrijven zaken kunnen doen met buitenlandse overheden met hun eigen inlogmiddel.
RVO voert pilots uit, helpt mee met het ontwikkelen van de Europese infrastructuur en beheert het Nederlandse eIDAS-koppelpunt, waarmee Nederland aan andere lidstaten gekoppeld is. Deze koppelpunten maken de toegang mogelijk tot de digitale dienstverlening van alle Europese lidstaten met Europees erkende inlogmiddelen.

Samenwerking met Duitsland
Duitsland is een belangrijke handelspartner van Nederland en is ook de eerste lidstaat waarvan het nationale inlogmiddel door andere lidstaten geaccepteerd moet worden. Daarom werkt RVO al enkele jaren met Duitsland samen om de koppeling via de eIDAS-infrastructuur te ontwikkelen en te verbeteren. De samenwerking vond eerst plaats in het Europese project e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) waarin aangetoond is dat via de pilotinfrastructuur (STORK) uitwisseling van authenticatieberichten mogelijk was. Na de succesvolle notificatie van het Duitse inlogmiddel, der Neue Personalausweis, bij de Europese Commissie ontstond er een nieuwe situatie: alle Europese lidstaten moeten per 29 september 2018 inlog via het Duitse inlogmiddel ondersteunen. Niet via een pilot infrastructuur, maar nu met de structurele eIDAS-oplossing.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verzocht RVO om de koppeling op het Duitse inlogmiddel te integreren in de eIDAS-infrastructuur. Na een intensieve samenwerking van meer dan 6 maanden is de integratie tot stand gekomen en in productie genomen. Duitsers kunnen vanaf nu met hun Personalausweis inloggen bij Nederlandse overheidsdienstverleners die op de eIDAS infrastructuur aangesloten zijn.

Koplopers
Publieke dienstverleners kunnen nu aansluiten op de eIDAS-infrastructuur om tijdig te voldoen aan de eIDAS-verordening. Vooruitlopend op het in werking treden van de eIDAS-verordening heeft RVO er al voor gekozen om in inloggen vanuit Duitsland in een pilot mogelijk te maken. Hiermee is RVO zelf alvast klaar voor de eIDAS-verordening die later in het jaar ingaat. Duitse boeren in de grensstreek kunnen bijvoorbeeld met hun nationale inlogmiddel op MijnRVO.nl inloggen om bedrijfsdiensten af te nemen. Bij het CJIB kunnen Duitse burgers die in Nederland een verkeersovertreding hebben begaan voortaan met het Duitse inlogmiddel inloggen en de boete online afhandelen. Bij het CIBG is het register voor diergeneeskunde ook voor Duitse beroepsbeoefenaars digitaal te benaderen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.