Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Overheid stelt toekomstvisie op voor Cyberweerbaarheidsnetwerk

Het demissionair kabinet heeft een nieuwe visie uitgebracht voor verbetering van de digitale weerbaarheid in Nederland. In dit plan wordt het netwerk van publieke en private samenwerking – het zogenaamde Landelijk Dekkend Stelsel – uitgebreid en opnieuw vormgegeven.

24 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Waarschuwingsorganisaties zullen worden samengebracht in een nieuw Cyberweerbaarheidsnetwerk, dat naast preventie ook voor kennisuitwisseling zal zorgen. Dit zal onder leiding komen te staan van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Digitale dreiging is “groot en verandert voortdurend”

Zo stelt de Nederlandse overheid. Tot op heden is digitale veiligheid vormgegeven binnen het Landelijk Dekkend Stelsel. Hier maken verschillende publieke en private organisaties deel van uit, waaronder bijvoorbeeld het Digital Trust Center en het Nationaal Cyber Security Centrum.

Het nieuwe Cyberweerbaarheidsnetwerk zal een uitbreiding zijn van deze groep schakelorganisaties. Het doel hiervan is niet alleen het voorkomen van cyberincidenten en het herstellen van schade; het is ook de bedoeling dat bedrijven beter opgeleid en getraind worden.

De toekomstvisie is onderdeel van de Nederlandse Cybersecuritystrategie die in 2022 al in gang is gezet. Het kabinet heeft als doelstelling om samen met het bedrijfsleven ervoor te zorgen dat de digitale weerbaarheid in Nederland verbeterd wordt.

Het is nog niet exact duidelijk welke vorm het nieuwe netwerk zal krijgen of welke instanties betrokken zullen worden.

Behoefte aan uitbreiding en verbetering

Vaak lopen bedrijven en instanties achter de feiten aan als het gaat om het verbeteren van digitale veiligheid. Dit maakt hen kwetsbaar voor een breed scala aan gevaren, waaronder:

  • Phishing

  • DDoS-aanvallen

  • Business E-mail Compromise (BEC)

  • Man-in-the-middle-aanvallen

Veel bedrijven zoeken dan ook naar manieren om hun bedrijfsnetwerk te beschermen. Er lijkt ook behoefte te zijn aan landelijke coördinatie. Het nieuwe Cyberweerbaarheidsnetwerk probeert hier nu tegemoet aan te komen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.