Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Politie kocht honderden omstreden Chinese ANPR-camera’s

In juni 2021 kocht de Nationale Politie bijna 700 camera’s van het omstreden bedrijf Dahua. Dit meldt Follow The Money. De camera’s gaan het verkeer op de Nederlandse wegen monitoren. De camera’s van het Chinese bedrijf Dahua zijn omstreden vanwege zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen. Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt de levering van de camera’s tegenover Follow The Money.

VPN Gids 18 februari 2022

Camera’s scannen kentekens

De bijna 700 camera’s die de Nationale Politie bij het bedrijf Connection Systems B.V. heeft besteld, zijn zogeheten ANPR-camera’s. Deze Automatic Number Plate Recognition-camera’s herkennen kentekens in beelden die ze opnemen en geven deze informatie door aan een centrale server.

Hoewel ANPR-camera’s oorspronkelijk waren bedoeld om te controleren of bestuurders boetes hadden openstaan, bleek vorig jaar dat de politie de camera’s ook voor gezichtsherkenning gebruikte. Dit gebeurde zonder wettelijke basis. Ook het OM haalde foto’s uit het kentekenregistratiesysteem om verdachten van strafzaken op te sporen.

Privacyzorgen om Chinese camera’s Dahua

Het Chinese Zhejiang Dahua Technology (Dahua) is deels in handen van de Chinese overheid. Het bedrijf ligt onder vuur omdat het zou meewerken aan de onderdrukking van de Oeigoeren. Dahua zou betrokken zijn bij het omvangrijke surveillance-systeem in de provincie Xinjiang. Bovendien zou het bedrijf gezichtsherkenningssoftware hebben ontwikkeld om Oeigoeren te herkennen, schrijft Follow The Money.

Naast de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen, zijn er ook zorgen over de privacyrisico’s van Dahua. Er zou een ‘achterdeurtje’ in de firmware van de camera’s zijn gevonden, waarmee het mogelijk zou zijn om de camera’s op afstand over te nemen en gevoelige informatie te stelen, aldus Follow The Money. Uit onderzoek van de NOS bleek dat zeker 51 gemeenten in Nederland gebruikmaken van camera’s van de Chinese techbedrijven Hikvision of Dahua. Deze hangen ook op gevoelige plekken, waaronder bij ministeries en ambassades.

Stichting Privacy First maakt zich al langer zorgen over de inzet van ANPR-camera’s. De organisatie eiste in een kort geding dat de overheid moest stoppen met het gebruik ervan. De rechter wees de vordering af wegens gebrek aan spoedeisend belang.

Directeur Vincent Böhre van Privacy First reageert op het nieuws dat de politie honderden ANPR-camera’s van Dahua heeft besteld: “Dit is zorgwekkend. Het gaat om een enorm netwerk van camera’s waarmee zo’n beetje alle Nederlandse automobilisten worden gemonitord en kunnen worden getraceerd. Voor zulke gevoelige systemen zou je per definitie alleen maar hard- en software moeten gebruiken waarvan je zeker bent dat ze veilig zijn, maar in elk geval zo veilig mogelijk. Over Chinese hard- en software is al jaren discussie of die geen kwetsbaarheden bevatten die nuttig kunnen zijn voor de Chinese overheid. Daarnaast kun je je afvragen of camera’s uit China voldoen aan de privacyregels die wij in Europa stellen.”

Veiligheidsmaatregelen

Ook de gemeente Amsterdam heeft recent honderden Dahua-camera’s in en rond de stad opgehangen. Een woordvoerder van de gemeente erkent de mogelijke risico’s. Volgens haar zijn de camera’s via een VPN afgeschermd, en communiceren ze alleen met het eigen centrale systeem van Amsterdam. De gemeente heeft naar eigen zeggen technische eisen in aanbestedingen opgesteld, om zo een “extra drempel op te werpen voor camera’s die mogelijk misbruikt kunnen worden voor andere doeleinden dan waarvoor de gemeente Amsterdam ze wil inzetten”.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Menno Weij