Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Rechtbank: ‘Google deed te weinig tegen nepadvertenties Jort Kelder’

Na bijna vier jaar wordt Jort Kelder in het gelijk gesteld door het gerechtshof in Amsterdam. Het hof oordeelde dinsdag dat Google te weinig deed om malafide advertenties, waarbij de beeltenis van de tv-presentator werd gebruikt, te weren. De omvang van de schadevergoeding wordt in een afzonderlijke procedure vastgesteld. Diverse media schrijven over de uitspraak, waaronder de NOS en de Volkskrant.

VPN Gids 27 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Rechtbank vindt dat Kelder schade moet verhalen bij adverteerders

Voor het begin van deze zaak moeten we terug naar 2020. Op internet circuleerden toen nepadvertenties over investeringsmogelijkheden in bitcoin en andere cryptovaluta. Om betrouwbaar en legitiem over te komen, gebruikten de adverteerders profielfoto’s van bekende Nederlanders, waaronder Jort Kelder. Dat gebeurde zonder expliciete toestemming van de BN’ers, die er niet over te spreken waren.

Kelder besloot daarop om Google en Twitter aansprakelijk te stellen voor het tonen van de nepadvertenties. De bedrijven zouden te weinig doen tegen deze vorm van misleiding. De rechtbank van Amsterdam was het daar niet mee eens. In plaats van de internetplatforms aan te spreken, zouden de aanklagers de adverteerders achter de nepadvertenties en neptweets moeten aanpakken.

“Google en Twitter zijn als internetplatform niet automatisch aansprakelijk voor de inhoud van door een adverteerder geplaatste advertenties. Om aansprakelijkheid van Google en Twitter aan te nemen, moet de bedrijven zelf een verwijt kunnen worden gemaakt. De rechtbank is van oordeel dat hiervan in dit geval geen sprake is”, zo schreef de rechter in het vonnis.

Gerechtshof: ‘Google had controlesystemen anders moeten inrichten’

Kelder en zijn advocaten waren het niet eens met deze uitspraak en gingen in hoger beroep. “Google heeft 2.500 keer aantoonbaar advertenties met mijn beeltenis getoond. Ik vind dat Google zich niet kan verschuilen achter anonieme adressen, waardoor kleine beleggers schade lijden”, aldus de tv-presentator. Zijn advocaten benadrukten dat Google en Twitter wel degelijk een eigen verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het tonen van nepadvertenties.

Inmiddels zijn we bijna vier jaar verder en heeft het gerechtshof van Amsterdam haar oordeel geveld. Het hof stelt dat Kelder Google erop had gewezen dat de advertenties die van hem op het internet circuleerden geen zuivere koffie waren. De zoekmachinegigant had volgens het hof haar controlesystemen zodanig moeten inrichten dat nieuwe advertenties, die nagenoeg identiek waren aan de eerdere advertenties waarvan melding was gemaakt, werden geblokkeerd. Omdat Google dat niet deed, heeft Kelder schade geleden.

De hoogte van de schadevergoeding waar de tv-presentator recht op heeft, wordt in een afzonderlijke procedure vastgesteld. Wanneer deze plaatsvindt is onbekend.

Google zegt de uitspraak te zullen bestuderen

Kelder is blij met de uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam. “Eindelijk, na bijna vier jaar strijd krijgen we iets van genoegdoening. Het heeft mij altijd verbaasd hoe Google, een van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld, hiermee weg kon komen. Ik wilde een streep trekken, niet alleen namens alle misbruikte bekende mensen, maar zeker ook voor de slachtoffers die in al die miljoenen nepadvertenties zijn getuind en soms al hun spaargeld verloren”, zo laat de tv-persoonlijkheid in een persbericht over het vonnis weten.

Google zei in een reactie dat de veiligheid van haar gebruikers bovenaan staat en dat het bedrijf de uitspraak zal bestuderen. “De rechtbank erkent onze intensieve strijd tegen advertentiefraude. Alleen al in 2022 hebben we meer dan 5,2 miljard misleidende advertenties tegengehouden”, aldus een woordvoerster van Google.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.