Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Tata Steel start kort geding om cameratoezicht

Tata Steel is naar de rechter gestapt om een einde te maken aan een pilot met cameratoezicht op Kooksgasfabriek 2. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) lanceerde deze proefballon om vast te stellen of er schadelijke stoffen werden uitgestoten. De dienst zegt het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien.

VPN Gids 28 maart 2023

De OD NZKG (1) kondigt de juridische stap door de staalfabrikant aan in een persverklaring.

Tata Steel meerdere malen op de vingers getikt voor ‘rauwe kooks’

De omgevingsdienst ziet erop toe dat de leefbaarheid rondom het Noordzeekanaal niet in het geding komt. Daarnaast geeft de dienst vergunningen af aan bedrijven als ze voldoen aan Europese emissieregels. De uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) door zogeheten ‘rauwe kooks’ van Tata Steel -een fout in het productieproces waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen- is volgens de dienst schadelijk voor mens en milieu. Niet voor niets verbiedt Europese regelgeving rauwe kooks.

De omgevingsdienst heeft Tata Steel in het verleden al meerdere keren op de vingers gedrukt voor het ontstaan van rauwe kooks. In september 2022 legde de dienst voor de derde keer een dwangsom op aan de staalfabrikant.

Deze maatregelen heeft OD NZKG genomen om de privacy te waarborgen

Om de leefomgeving van het Noordzeekanaalgebied gezonder, veiliger en duurzamer te maken, bedacht de omgevingsdienst een pilot. Door camera’s op Kooksgasfabriek 2 te plaatsen, is 24/7 te controleren of en wanneer er gevaarlijke stoffen worden uitgestoten door de staalproducent. “Overtredingen met rauwe kooks zijn overdag meestal goed zichtbaar en hebben vooral impact op de luchtkwaliteit in de directe omgeving”, zo zegt de omgevingsdienst.

Voor de start van het experiment liet de omgevingsdienst het cameratoezicht juridisch toetsen. In het haalbaarheidsonderzoek kwam naar voren dat het mogelijk is om camerabeelden in te zetten bij het uitvoeren van toezicht en handhaving. Het experiment wordt bovendien uitgevoerd binnen de kaders die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) biedt. Daardoor wordt de privacy (2) van medewerkers en bezoekers gewaarborgd.

Om er zeker van te zijn dat er geen personen herkenbaar in beeld komen, staat de camera zo’n 450 meter van de kooksgasfabriek. Uit voorzorg wordt er bovendien een privacy-block toegepast. Dat houdt in dat een zwartgekleurde rechthoek over een deel van de camerabeelden wordt geprojecteerd. Het onderste deel van de fabriek is daardoor onzichtbaar.

Tata Steel: ‘Medewerkers moeten hun werk goed en veilig kunnen blijven doen’

Voor Tata Steel zijn de voorzorgsmaatregelen onvoldoende en het bedrijf wil dat de OD NZKG onmiddellijk stopt met de pilot. Om dat te realiseren heeft de staalproducent een kort geding aangespannen tegen de omgevingsdienst. “Medewerkers moeten hun werk goed en veilig kunnen blijven doen zonder zich zorgen te hoeven maken om het cameratoezicht”, aldus een woordvoerster van de staalfabriek. Zij zegt tegenover NRC (3) dat ze tevens een melding heeft gedaan over het cameratoezicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De dienst is ervan overtuigd dat ze er alles aan heeft gedaan om de privacy te waarborgen en ziet de zitting dan ook met vertrouwen tegemoet. Het kort geding staat gepland voor vrijdag 21 april.

  1. odnzkg.nl/kort-geding-cameratoezicht/

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/

  3. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/28/tata-steel-begint-kort-geding-vanwege-cameratoezicht-op-fabriek-a4160632

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.