Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

TikTok komt met nieuwe privacyvoorwaarden voor minderjarigen

TikTok hanteert voortaan strengere regels voor minderjarige gebruikers. Vanaf vandaag worden alle geregistreerde accounts van 13- tot 15-jarigen standaard op privé gezet. Ook beperkt het sociale medium de reactiemogelijkheden op video’s die door deze leeftijdsgroep zijn gemaakt en zijn downloads voortaan alleen nog maar toegestaan voor gebruikers die 16 jaar en ouder zijn. Het doel van deze wijzigingen is om jongere gebruikers een veiligere ervaring te bieden.Dat schrijft TikTok op zijn website.

VPN Gids 14 januari 2021

TikTok onder vuur voor vermeende privacyschendingen

TikTok telt wereldwijd meer dan 800 miljoen gebruikers. Ondanks zijn immense populariteit wordt het platform regelmatig onder vuur genomen. In 2019 werd moederbedrijf ByteDance op de vingers getikt door de Federal Trade Commission (FTC), omdat de app zonder toestemming data verzamelde van kinderen jonger dan 13 jaar zonder nadrukkelijke toestemming van de ouders. Dat is wettelijk verboden in de VS. De zaak werd uiteindelijk geschikt voor een bedrag van 5,7 miljoen dollar.

Begin vorig jaar raakte TikTok in opspraak vanwege het ‘discriminerende en problematische bedrijfsbeleid’. Video’s met gehandicapten, mensen met overgewicht en LHBTI’ers werden gecensureerd. Daarnaast werd er nauwelijks opgetreden tegen discriminerende en seksueel getinte opmerkingen. ByteDance beloofde beterschap, maar ligt wederom onder vuur wegens mogelijke privacyschendingen. President Trump gaat zelfs zo ver dat hij TikTok en diverse andere apps van Chinese makelij wil verbieden in de VS, omdat ze volgens hem een gevaar voor de nationale veiligheid vormen. Ondanks al zijn vermoede pogingen komt er voorlopig geen downloadverbod voor TikTok en andere Chinese applicaties.

Ook de Nederlandse toezichthouder maakt zich zorgen om TikTok. De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt momenteel of de app privacyvriendelijk is ontworpen, welke informatie de applicatie verzamelt en of dat goed wordt uitgelegd in de algemene voorwaarden. Het rapport kan ieder moment worden gepubliceerd.

TikTok wil ‘een veiligere ervaring’ bieden

De hierboven beschreven ontwikkelingen zijn voor TikTok hoogstwaarschijnlijk aanleiding geweest om zijn privacyvoorwaarden aan te passen. In een blog geeft het platform tekst en uitleg over de vernieuwde voorwaarden. Deze richten zich primair op minderjarige gebruikers van het sociale netwerk, naar eigen zeggen om hen “een veiligere ervaring te bieden”.

“Wij vinden het belangrijk dat jonge mensen aan het begin van hun digitale ervaring beschikken over privacyinstellingen en controlefuncties die bij hun leeftijd passen”, zo schrijft Elaine Fox, hoofd privacy in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Daarom implementeert TikTok vanaf vandaag een strenger privacybeleid voor minderjarige gebruikers.

Deze maatregelen hanteert TikTok vanaf vandaag

Met ingang van vandaag worden alle accounts van jongeren van 13 tot 15 jaar op privé ingesteld. Met een privé-account kunnen uitsluitend door gebruikers goedgekeurde volgers video’s bekijken. Op deze manier wil TikTok jongeren aanzetten om bewuste en weloverwogen keuzes te maken over de vraag met wie ze hun video’s willen delen, en wie hun account kan bekijken.

Verder beperkt TikTok de reactiemogelijkheden op video’s die zijn gemaakt door gebruikers tussen de 13 en 15 jaar. Zij kunnen voortaan alleen nog maar kiezen uit ‘Vrienden’ of ‘Niemand’. De optie ‘Iedereen’ is verwijderd. Duet en Stitch-instellingen zijn alleen nog maar beschikbaar voor gebruikers die 16 jaar of ouder zijn. Standaard zijn Duet en Stitch voor hen ingesteld op ‘Vrienden’. Downloads zijn uitsluitend toegestaan voor video’s die zijn gemaakt door TikTok-gebruikers van 16 jaar en ouder. Deze optie is standaard uitgeschakeld, maar kan eventueel handmatig worden geactiveerd. Accounts van jongere gebruikers wordt niet langer voorgesteld aan andere TikTokkers.

“Het aanpassen van de standaard accountinstellingen van TikTok om gebruikers meer privacy te bieden, is een belangrijke stap in onze niet aflatende inzet voor de veiligheid van onze jongere gebruikers”, schrijft Fox. Ze benadrukt dat het platform in het verleden allerlei privacybeschermende maatregelen heeft doorgevoerd. Als voorbeeld noemt ze een beperking van Direct Messaging, restricties op het kopen, verzenden en ontvangen van virtuele geschenken voor gebruikers onder de 18, en de mogelijkheid voor ouders om hun kroost te begeleiden met behulp van Family Pairing.

‘Bescherming van onze gebruikers en hun privacy is nooit af’

“We weten dat de bescherming van gebruikers en hun privacy nooit af is, en onze innovatie en investeringen houden hier dan ook niet op”, zo eindigt Fox haar blog. “We gaan door met het verder ontwikkelen van ons beleid en we blijven nauw samenwerken met toezichthouders en experts op het gebied van veiligheid voor minderjarigen. Ook blijven we investeren in onze technologie en teams, zodat TikTok een veilige plek blijft waar iedereen zijn of haar creativiteit kan uiten.

Volgens schattingen telt ons land 3,5 miljoen TikTok-gebruikers. Zij bekijken maandelijks gezamenlijk 12,3 miljard video’s op het platform.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.