Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Tinder verwijderen: meer dan alleen de app wissen

Tinder is misschien wel de populairste dating app ter wereld. Elke dag zijn er zo’n tien miljoen mensen actief aan het swipen op zoek naar een partner. Tinder heeft echter een aantal nadelen (1). Zo deel je al snel veel persoonlijke gegevens, wat je privacy schaadt. Ook is het voor LHBTIQ+-gebruikers niet overal ter wereld veilig om de app te gebruiken. Deze groep heeft immers nog steeds veel last van discriminatie (2), in sommige landen is het zelfs strafbaar om homo te zijn.

VPN Gids 5 september 2022

Veel mensen zien Tinder bovendien als een soort vleeskeuring. Ze gebruiken de app dan niet meer omdat ze denken er toch geen echte connectie te kunnen vinden. Ben jij een van deze mensen? Of heb je juist de ware gevonden en wil je Tinder verwijderen? In dit artikel lees je precies hoe je dat doet.

Je gegevens opvragen bij Tinder

Misschien wil je ooit nog al je gesprekken met flirts, potentiële partners of zelfs creeps nog eens teruglezen, of wil je die ene foto op je profiel niet kwijt zijn. Dan is het verstandig om eerst je gegevens bij Tinder op te vragen, voordat je je Tinder-account verwijdert.

Je gegevens opvragen bij Tinder doe je zo:

  1. Ga naar de ‘Manage My Account’-pagina (3) van Tinder.

  2. Log in met je telefoonnummer, Facebook of Google. Als je kiest voor inloggen met telefoonnummer, zul je daarna nogmaals moeten inloggen met Google.

  3. Klik op ‘Delete account’

  4. Vul het e-mailadres in waarop je de gegevens wilt ontvangen en klik op ‘Submit‘.

  5. Je datingprofiel is permanent verwijderd en is niet meer te herstellen. Wel bewaart Tinder gegevens over je in zijn eigen databases.

Hoe lang bewaart Tinder je gegevens?

Je Tinder-account verwijderen betekent niet dat Tinder je gegevens daadwerkelijk verwijdert uit zijn database. Deze bewaart het bedrijf drie maanden. Als je om wat voor reden dan ook een accountverbod hebt gekregen, dan bewaart Tinder je gegevens zelfs een heel jaar.

Dit beleid geldt echter niet voor al je data. Zo bewaart Tinder je transactiegegevens tien jaar lang om te voldoen aan fiscale en boekhoudkundige wettelijke vereisten. Ook bewaart Tinder je logboekgegevens, dus wat je hebt gedaan binnen de app, voor een jaar. Als je hier toestemming voor geeft, bewaart Tinder al je gegevens zelfs vijf jaar. Het is echter onduidelijk of ’toestemming geven’ automatisch gebeurt als je op ‘OK’ klikt op de vraag of je akkoord gaat met de gebruikersovereenkomst.

Gegevens die je met de klantenservice hebt gedeeld en andere ondersteuningsinformatie, bewaart Tinder altijd vijf jaar. Ook bewaart het je ‘niet-exacte locatie van downloads/aankopen’ gedurende deze periode. Wij nemen aan dat het hier gaat om het land waarin je je bevond toen je de app downloadde of een abonnement op Tinder Plus, Platinum of Gold aanschafte. Als je eerder een account hebt gehad, bewaart het bedrijf informatie over het bestaan van dit account voor drie jaar.

Kortom, na vijf jaar tijd verwijdert Tinder pas alle gegevens over jouw app- en klantenservicegebruik. Om helemaal niet meer in de systemen van Tinder voor te komen, moet je tien jaar wachten. Dan verwijdert het bedrijf ook je transactiegegevens. Overigens betekent dit niet dat je je account kunt herstellen. Zodra je je account hebt verwijderd, heb je hier geen toegang meer toe.

Alleen even pauze: de Tinder-app verwijderen

Misschien heb je de ware nog niet gevonden, maar wil je even niet meer swipen. Als je alleen een pauze wilt van Tinder, kun je gewoon de app verwijderen van je telefoon. Dit doe je zo:

  1. Zet uit dat je zichtbaar bent voor anderen binnen de Tinder-app. Dit doe je gemakkelijk in de instellingen van je profiel.

  2. Tik op uitloggen.

  3. Ga in je telefooninstellingen naar ‘Apps‘.

  1. Scrol naar beneden naar de Tinder-app en tik hierop.

  2. Verwijder de opgeslagen bestanden van de app onder ‘Opslag‘ en tik op ‘Verwijderen‘.

Rond je social media detox af

Nu je je Tinder-account hebt gedeletet, wil je misschien een stap verder gaan. Veel social mediaplatformen volgen alles wat je online doet (4). Zeker als je het platform zelf niet meer gebruikt, is het verstandig om het account niet ongebruikt te laten staan. Beter kun je je account verwijderen op elke social media. Hoe je dat doet, lees je in deze artikelen:

Facebook verwijderen

Instagram verwijderen

Snapchat verwijderen

LinkedIn verwijderen

We hebben ook een handige handleiding om je YouTube-geschiedenis te verwijderen (en om je persoonlijke informatie uit handen van de Google-zoekmachine te halen.

  1. https://www.vpngids.nl/privacy/apps/tinder-veiligheid/

  2. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/online-veiligheid-lgbt-jongeren/

  3. https://account.gotinder.com/

  4. https://www.vpngids.nl/privacy/social-media/#wat-weet-social-media-over-jou

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.