Online bank Bunq is de eerste Nederlandse bank die Google Pay als betaalmethode aanbiedt. Het behoeft weinig uitleg dat deze optie uitsluitend geschikt is voor toestellen die op het besturingssysteem van Android draaien.
Android geeft in tegenstelling tot Apple wel toegang tot zijn NFC-chip in de toestellen. Veel banken hebben de optie voor mobiel betalen met een Android-telefoon verwerkt in of rond hun eigen mobiel bankieren apps en kunnen er dus hun eigen draai aan geven. Er bestaat echter ook nog zoiets als Google Pay, de betaaldienst van Google zelf met een vaste bijbehorende interface. Online bank Bunq is de eerste Nederlandse bank die Google Pay toevoegt aan het aanbod van betaalopties.
Google Pay is veilig en eenvoudig te gebruiken, zowel in fysieke winkels als online, met één of enkele handelingen, enigszins afhankelijk van hoe men het zelf instelt. Begin vorig jaar verwierf Google in Ierland hiervoor een betaalvergunning, die als gevolg van zogeheten paspoortrechten te gebruiken is binnen de hele EU.
De betaaldienst is uiteraard te gebruiken met smartphones, maar ook via smartwatches of andere vormen van wearables. Vereiste is wel dat gebruikers beschikken over tenminste Android 5.0 Lollipop, naar de gewoonte van Google om zijn besturingssystemen in oplopende alfabetische volgorde te vernoemen naar zoetigheden. De meeste toestellen zullen daar wel aan voldoen, Lollipop is namelijk al ruim vijf jaar oud.
“We zijn voortdurend bezig met het uitdagen van de status quo om het leven van onze gebruikers makkelijker te maken en daarin is dit een logische volgende stap. Betalen moet tegenwoordig snel, eenvoudig en veilig gaan, dus ik ben erg blij dat we Google Pay beschikbaar maken voor alle Bunqers in Nederland”, aldus CEO Ali Niknam.
Het is voorlopig nog even afwachten of andere banken het voorbeeld van Bunq gaan volgen en of zij zich ook daadwerkelijk uitgedaagd voelen. Omdat de betaalchip vrij toegankelijk is, is het voor elke bank mogelijk om zelf een betaaldienst te ontwikkelen voor Android-gebruikers. Inclusief de eigen ‘look and feel’, wat qua merkbeleving best interessant kan zijn voor banken. De vraag in Nederland naar Google Pay lijkt ook veel minder pregnant te zijn dan met Apple Pay het geval was, vermoedelijk juist vanwege de vele alternatieven die er al bestaan.