Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

DuckDuckGo lanceert E2EE Synchronisatiedienst

DuckDuckGo introduceert een End-to-End encryptie synchronisatiefunctie in haar browser (1). De nieuwe functie vereist opmerkelijk genoeg geen account of aanmelding. Het bedrijf benadrukt dat het geen inzicht heeft in de gesynchroniseerde inhoud van gebruikers.

15 februari 2024

Lokaal en Privé

In contrast met Google's beleid voor de synchronisatieservice op Chrome, die geaggregeerde en geanonimiseerde browsegegevens gebruikt voor de verbetering van andere Google-producten en -services, garandeert DuckDuckGo dat de versleutelingssleutel uitsluitend lokaal op gebruikersapparaten wordt bewaard, waardoor het geen toegang heeft tot wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens. De ont- en versleuteling vindt plaats door QR-codes, korte codes en een uitgebreide back-upcode die gebruikers veilig dienen te bewaren. Hiermee kunnen bladwijzers, wachtwoorden, favorieten (zoals snelkoppelingen op de nieuwe tabbladpagina) en instellingen voor de e-mailbeschermingsservice tussen apparaten en browsers gesynchroniseerd worden.

Deze synchronisatiefunctie kan potentiële Chrome gebruikers met vastgeroeste browsergewoonten, overhalen om de DuckDuckGo browser te gebruiken. Het ontbreken van een synchronisatiefunctie vormt vaak een obstakel bij het instellen van browsers met identieke voorkeuren of bij het starten op nieuwe apparaten. Hoewel de meeste alternatieven, inclusief Firefox, een aanmelding met een webgebaseerd account vereisen om synchronisatie mogelijk te maken, biedt DuckDuckGo's end-to-end versleutelde synchronisatie een op privacy gerichte oplossing zonder dit ongemak.

Naast synchronisatie bevat DuckDuckGo ook functies zoals ingebouwde trackerblokkering, afgedwongen encryptie, beheer van cookie-pop-ups en functies voor het eenvoudig wissen van je geschiedenis. Hoewel het project in het verleden kritiek heeft gekregen vanwege controversiële praktijken (2), blijft de DuckDuckGo-browser een geïnformeerde keuze voor de privacy bewuste internetgebruiker. Als je geïnteresseerd bent om de browser uit te proberen, zorg dan dat je een installatieprogramma voor jouw platform downloadt van de officiële site (3) om nepversies te vermijden.

Digital Markets Act

De dominante positie van Chrome in het webbrowserecosysteem is niet langer vanzelfsprekend. Alternatieven zoals DuckDuckGo en Mozilla, die zich concentreren op privacy en webveiligheid, bieden soortgelijke functies zonder de gegevens van de gebruiker te verkopen. Google staat op het punt aanpassingen door te voeren om te voldoen aan de Digital Markets Act van de Europese Unie, die het makkelijker zou moeten maken om van browser en zoekstandaarden te wisselen, wat de competitie op het gebied van privacy en gebruiker centrisch ontwerp verder versterkt.

  1. https://spreadprivacy.com/password-sync-backup

  2. DuckDuckGo Browser Allows Microsoft to Track Users Thanks to Confidential Agreement

  3. https://duckduckgo.com

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.