Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Meta introduceert strengere privacymaatregelen voor jongeren

Meta komt met strengere privacyregels voor kinderen die jonger zijn dan 16 jaar en actief zijn op Facebook en Instagram. Voortaan kunnen bijvoorbeeld alleen vrienden reageren op berichten en moeten jongeren eerst goedkeuring geven voordat ze getagd kunnen worden. Tevens is het platform druk bezig om maatregelen te implementeren om sextortion tegen te gaan.

VPN Gids 22 november 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, in een weblog (1).

Beschuldigingen aan het adres van Meta

Meta krijgt al langer het verwijt dat ze te weinig doet om jongeren te beschermen op haar platforms. Het bedrijf verzamelt veel gegevens van kinderen en verkoopt deze data aan aanbieders van advertentienetwerken om ze vervolgens persoonsgerichte reclames voor te schotelen. Daardoor is hun privacy in het geding, terwijl de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bedrijven en organisaties verplicht om ‘bijzondere aandacht’ te besteden aan ‘op kinderen gerichte activiteiten’ (artikel 57.1.b).

Een ander verwijt dat Meta regelmatig hoort, is dat het jongeren onvoldoende beschermt tegen volwassenen met slechte bedoelingen, zoals kinderlokkers en pedofielen. Op het eerste gezicht lijkt het contact onschuldig en vriendelijk, totdat het van kwaad tot erger gaat. Denk aan cyberpesten, cyberstalking of sextortion. Dat kan traumatische ervaringen en een groot wantrouwen jegens volwassenen en leeftijdsgenoten opleveren.

Afgelopen jaar nam Meta enkele maatregelen om tieners beter te beschermen. Zo kunnen volwassenen niet langer berichten sturen aan jongeren als ze niet verbonden zijn. Ook verschijnen volwassenen niet in de ‘People You May Know’ aanbevelingen.

Deze nieuwe privacyinstellingen lanceert Meta

Maandag presenteerde Meta meer nieuwe maatregelen om kinderen jonger dan 16 jaar te beschermen. Het techbedrijf heeft een aantal hulpmiddelen ontwikkeld waarmee jongeren aan Facebook en Instagram kunnen doorgeven als ze zich niet op hun gemak voelen als ze de apps gebruiken. Meta wil hen aanmoedigen om gebruik te maken van deze hulpmiddelen, en met succes. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er 70 procent meer meldingen van jongeren binnen.

Jongeren onder de 16 die een account aanmaken op Facebook of Instagram, krijgen standaard meer privé-instellingen. Tieners die deze apps al gebruiken worden aangemoedigd om deze privacyinstellingen in te schakelen. Bij hen verschijnt een pop-upvenster in beeld waar ze deze instellingen met een paar klikken kunnen aanpassen.

Het gaat om de volgende privacyinstellingen:

  • Wie hun vriendenlijst kan zien;

  • Wie mensen, pagina’s en lijsten kan zien die ze volgen;

  • Wie berichten kan zien waarin ze zijn getagd op hun profiel;

  • Het bekijken van berichten waarin ze getagd zijn voordat het bericht op hun profiel verschijnt; en

  • Wie mag reageren op hun openbare berichten.

Tevens is het voor tieners die jonger zijn dan 16 jaar niet langer mogelijk om berichten te versturen naar gebruikers met een verdacht account. Een ‘verdacht account’ is een account van een volwassene die onlangs is geblokkeerd of gemeld door een jonge gebruiker. Verder test Meta om de berichtenknop van Instagram-accounts van jongeren te verwijderen als ze door volwassenen worden bekeken.

Zo wil Meta sextortion tegengaan

Om de verspreiding van intieme foto’s en video’s tegen te gaan, werkt Meta samen met het National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). Gezamenlijk werken ze aan een wereldwijd platform voor tieners die bang zijn dan intiem beeldmateriaal online wordt verspreid zonder hun toestemming. “Hiermee kunnen we helpen voorkomen dat intieme beelden van tieners online worden geplaatst en het kan worden gebruikt door andere bedrijven in de technologiesector”, zo zegt Meta.

Verder werkt het Amerikaanse technologiebedrijf samen met de organisatie Thorn en hun merk NoFiltrom educatiemateriaal te ontwikkelen. Het doel hiervan is om de schaamte en het stigma rondom intiem beeldmateriaal te verminderen, en jongeren te wapenen als ze te maken krijgen met sextortion. Tot slot heeft Meta een gids voor ouders ontwikkeld waarin ze tips krijgen hoe ze met hun zoon of dochter kunnen praten over het maken en delen van intieme foto’s en video’s.

  1. Protecting Teens and Their Privacy on Facebook and Instagram

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.