Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

TikTok’s nieuwe privacybeleid geeft aan data te delen met China

TikTok heeft een nieuw privacybeleid gedeeld dat op 2 december 2022 in werking zal treden. Het goede nieuws over dit beleid is dat Tiktok nu in ieder geval transparanter is over wat het bedrijf doet met data van gebruikers. Het slechte nieuws is echter dat uit dit privacybeleid blijkt dit TikTok data van gebruikers kan delen met China.

VPN Gids 4 november 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Er gaan al jaren geruchten dat TikTok data doorstuurt. In de zomer gaf het bedrijf al toe dat Chinese medewerkers toegang hebben tot data van Amerikaanse gebruikers. Maar met het nieuwe privacybeleid kunnen ook data van Europese gebruikers gedeeld worden. (1)

Zorgen om privacy

TikTok kan data niet alleen delen met China, maar ook met Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Japan, Zuid-Korea, Brazilië, Maleisië, de Filipijnen en Singapore. De grootste zorgen gaan echter om het delen van data met China. Volgens de EU heeft China de data-bescherming niet op orde en er is dan ook geen data-overeenkomst met China. Het is nog niet bekend welke stappen de EU gaat zetten.

In Nederland is het balletje in ieder geval wel al gaan rollen. De Tweede Kamer heeft gisteren in Kamervragen om opheldering gevraagd aan minister Adriaansens van Economische Zaken en staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. De Kamer wil weten of de minister bereid is TikTok te beletten deze data te delen.

Welke informatie heeft Tiktok?

TikTok heeft wereldwijd 1 miljard gebruikers. Naar schatting hebben 3 miljoen Nederlanders een TikTok-account. Daardoor heeft TikTok dus data van veel mensen. Volgens de nieuwe privacyvoorwaarden verzamelt het bedrijf profielinformatie, gebruikersinhoud (zoals foto’s, video’s en livestreams), directe berichten, contacten, aankoopinformatie, onderzoeksinformatie en informatie gedeeld met de klantenservice van al deze mensen.

Daarnaast wordt er ook technische informatie verzameld zoals je IP-adres, apparaat-ID, locatie, en gebruik van de app. Bij het gebruik van de app gaat het om duur en frequentie, zoekgeschiedenis, interactie met andere gebruikers en bekeken inhoud. TikTok verzamelt ook informatie die daaruit afgeleid kan worden zoals je interessegebieden.

Verder verzamelt TikTok ook informatie van derden. Reclamepartners delen bijvoorbeeld informatie over het gedrag van gebruikers buiten het platform. Ook als je ervoor kiest om je bij TikTok aan te melden via Facebook, Google of Instagram wordt er informatie tussen de diensten uitgewisseld. Al met al heeft TikTok dus veel informatie over een vijfde van de wereldbevolking.

Eerdere schending van de AVG

TikTok is eerder in opspraak gekomen vanwege het schenden van de AVG. TikTok verzamelde namelijk jarenlang persoonlijke informatie van kinderen. Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond hebben hiervoor een schadeclaim van 1,5 miljard geëist van het sociale-mediaplatform. Ook in andere landen werd er actie ondernomen tegen TikTok.

1) https://www.tiktok.com/legal/page/eea/new-privacy-policy/NL

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.