Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Google krijgt boete van Franse privacywaakhond

De Franse privacywaakhond CNIL heeft Google een boete van 50 miljoen euro opgelegd. Google zou gebruikers met een Google-account niet genoeg informeren over de data die van hen wordt verzameld.

22 januari 2019

Slechte informatievoorziening
Twee Franse organisaties die zich inzetten voor privacy kaartten de problemen aan. Informatie over de dataverzameling- en bewaring door Google is volgens deze organisaties moeilijk vindbaar voor gebruikers. Om bij de juiste informatie terecht te komen, moet verschillende malen worden doorgeklikt. Bovendien is beschikbare informatie niet duidelijk en volledig. Vooral een omschrijving van de doelen van dataverzameling ontbreekt.

Ontoereikende toestemming
Bovendien is de toestemming die Google aan gebruikers vraagt om data te verzamelen niet toereikend voor de hoeveelheid data die het bedrijf daadwerkelijk opslaat. Volgens de Algemene Verordering Gegevensbescherming moet voor elk doeleinde van dataverzameling apart toestemming worden gevraagd, maar Google vraagt alleen algemene toestemming. Bovendien stemmen gebruikers vaak onbewust in met dataverzameling een vakje dat automatisch al staat ingevuld niet uit te vinken.

Google laat weten de aantijgingen serieus te nemen en eventuele vervolgstappen te onderzoeken.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.