Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Hoe werk je efficiënt met de AVG? ‘Elk proces moet waarde toevoegen voor de klant’

Werken met de AVG wordt door werknemers en klanten vaak gezien als een obstakel, maar als het aan Nico Mookhoek ligt, profiteert iedereen van een compliant doch efficiënt model voor verwerking binnen organisaties.

10 april 2024

In zijn nieuwste boek ‘Efficiënt werken met de AVG’ deelt Nico Mookhoek verschillende principes die verwerking van gegevens kan vergemakkelijken en inzichtelijker te maken zodat compliant en efficiënt kan worden gewerkt. De redactie van PONT | Data & Privacy ging met hem in gesprek over het spanningsveld tussen compliance en efficiëntie binnen organisaties.   

Hoe behandelt ‘Efficiënt werken met de AVG’ de balans tussen het voldoen aan de AVG-vereisten en stroomlijnen van processen?  

“Dit wordt in het boek gedaan door in eerste instantie aan de slag te gaan met het stroomlijnen van de AVG-processen. Hier doel ik op de  de werkzaamheden die op grond van de AVG uitgevoerd moeten worden. Bij het stroomlijnen van de AVG-processen is de leidraad om natuurlijk te kijken wat van de AVG moet, maar ook te kijken naar de mogelijkheden die de AVG toelaat vanwege de eigen invulling die organisaties kunnen geven aan de naleving daarvan.  

Op die manier ligt er een kans om een eigen proces te creëren dat waarde toevoegt voor de klant. Dat is overigens ook het uitgangspunt van Lean Management: elk proces moet waarde toevoegen voor de klant. Mensen hechten steeds meer waarde aan hun privacy, dus als je als organisatie goede handvaten en processen hebt om goed om te gaan met persoonsgegevens lever je geheid waarde voor de klant.”  

Innovatie binnen bedrijfsprocessen is een kernthema in uw boek. Kunt u uitleggen hoe een focus op privacy en gegevensbescherming kan leiden tot innovatie binnen organisaties?  

“De AVG heeft bijvoorbeeld bepaalde principes zoals dataminimalisatie en doelbinding. Deze principes kunnen pas worden uitgedragen wanneer een organisatie zich bewust wordt van de gegevens die zij verzameld. Hiervoor is een interne overweging vereist, waarbij een aantal vragen ter sprake moeten komen: welke data hebben we nodig, welk doel dienen die gegevens en welke data hebben we niet nodig?  

Als de organisatie er op die manier achter komt dat er te veel gegevens worden verwerkt kan dit ook leiden tot efficiëntere processen. Verder kan het inzichtelijk maken van de data map, waarmee elke stap die persoonsgegevens maken binnen een organisatie in kaart wordt gebracht, een effectieve manier zijn om te innoveren binnen een organisatie. Dit zijn nog maar twee manieren waarop vanuit privacy bijgedragen kan worden aan de innovatie van werkprocessen.”

Meer lezen over ‘Efficiënt werken met de AVG’? Klik hier om het boek te bestellen. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.