Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Instagram introduceert tools om tieners te beschermen tegen slechte invloed

Instagram krijgt tools om tieners te beschermen tegen inhoud die mogelijk schadelijk is voor de geestelijke gezondheid. Het bedrijf gaat tieners die steeds naar dezelfde schadelijke content kijken ertoe aanzetten om andere content te bekijken. Ook zal de optie voor ouderlijk toezicht toegevoegd worden.

VPN Gids 14 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Wijziging in algoritme

Facebook-topman Nick Clegg heeft in diverse Amerikaanse tv-programma’s aangekondigd dat er tools komen om het platform veiliger te maken voor tieners, meldt Deadline. Het algoritme van Instagram zal gewijzigd worden. Dit zal herkennen wanneer tieners steeds naar dezelfde content kijken die mogelijk schadelijk is voor hun geestelijk welzijn.  Instagram zal hen dan aanzetten naar andere content te kijken.  De nieuwe tool zal volgens Clegg een aanzienlijk verschil maken.

Ook in Facebook zelf komen wijzigingen. Gregg geeft aan dat de feed in de toekomst minder posts over politiek zal laten zien en meer posts van vrienden. Het is nog niet bekend wat de impact hiervan zal zijn. In juli heeft Instagram eerder al een nieuwe feature toegevoegd aan Instagram genaamd Sensitive Content Control. Daarmee bepalen gebruikers zelf in welke mate ze ‘gevoelige berichten’ te zien krijgen in het Explore-tabblad. De optie is alleen beschikbaar voor gebruikers die 18 jaar of ouder zijn.

Ouderlijk toezicht

Facebook is ook van plan om nieuwe controlemechanismen voor ouders te introduceren. Ouders kunnen op die manier toezicht houden op wat hun kinderen online doen. Het is nog niet precies bekend hoe dit ouderlijk toezicht zal werken. De tools moeten nog getest worden en zijn nog niet beschikbaar.

Instagram schadelijk voor tieners

De tools die Instagram wil invoeren zijn een reactie op de ophef die is ontstaan na interne documenten die zijn gelekt van Facebook. Deze documenten laten zien hoe Instagram voor een deel van de tieners schadelijk is.

De klokkenluider is de voormalige datawetenschapper van Facebook, Frances Haugen. Haugen beschuldige het platform vorige week ervan slecht te zijn voor jongeren. Haugen neemt het bedrijf kwalijk dat ze geen veranderingen hebben doorgevoerd nadat een intern onderzoek had aangetoond dat het sociale netwerk negatieve effecten had op de geestelijke gezondheid van tieners.

De schadelijkheid van Instagram en Facebook voor jongeren is onderdeel van het politieke debat in de Verenigde Staten. Amerikaanse politici beloven wat te doen aan de schadelijke invloed van Facebooks algoritme.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.