Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Italiaanse privacywaakhond onderzoekt webscraping door AI-bedrijven

In maart 2023 wilde de Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP), de Italiaanse privacytoezichthouder, het gebruik van ChatGPT binnen Italiaanse grenzen verbieden. Donderdag kondigde GDPD plannen aan voor een nieuw onderzoek rondom de privacyinbreuken die AI-ontwikkelaars begaan bij het trainen van hun modellen.

24 november 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In een persbericht uit zich GPDP bezorgd over de massale verzameling van online data (zogenoemde 'webscraping') door AI-ontwikkelaars met als doel hun AI-modellen te trainen op basis van persoonsgegevens. Daarom pleit de toezichthouder voor de inzet van nieuwe maatregelen door publieke en private organisaties die persoonsgegevens online beschikbaar maken voor de “spiders” van AI-ontwikkelaars.

Eerst consultatie, dan actie

Ten eerste gaat de GPDP een openbare consultatie lanceren voor alle betrokken organisaties, met name ook consumentenstichtingen, experts en academici, om hun inzichten in de problematiek te delen. Over twee maanden zal de toezichthouder deze bijdragen meenemen in haar evaluatie van de nodige vervolgstappen.
“Tegenwoordig belanden aanzienlijke hoeveelheden persoonsgegevens in de trainingssystemen van grote AI-bedrijven. Dat is niet het beoogde doel van organisaties bij het online plaatsen van deze gegevens. Met dit onderzoek willen we expertbijdragen verzamelen, waarmee organisaties inzicht kunnen verkrijgen in hoe ze hun gegevens beter kunnen beschermen”, aldus de GPDP tegenover de redactie van PONT | Data & Privacy.

Wat wil de GPDP bereiken?

Eerder dit jaar dreigde de GPDP al OpenAI, ontwikkelaar van ChatGPT, met een tijdelijk verbod om dezelfde reden (2). Daarnaast was de toezichthouder ook niet tevreden over hoe OpenAI met de persoonsgegevens van minderjarigen omging. Het bedrijf kreeg een maand de tijd om de benodigde aanpassingen uit te voeren in zijn privacybeleid. Kort voor de deadline verklaarde de GPDP tevreden te zijn met de aanvullende maatregelen die het Amerikaanse bedrijf nam en ging het verbod dus van tafel.

“Wij waren de eerste toezichthouder ter wereld om concrete stappen te zetten tegen ChatGPT. Nu werken wij aan de uitbreiding van ons AI dossier met nieuwe onderzoeken. Wij kunnen dus ook niet uitsluiten dat er ook dringende maatregelen genomen zullen worden in de nabije toekomst”.

  1. https://www.gpdp.it/home/docweb/-/docweb-display/docweb/9952078;

  2. (2) https://www.garanteprivacy.it/web/guest/home/docweb/-/docweb-display/docweb/9870847.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.