Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Naar verantwoord en ethisch ontwerp van games

Eindeloos spelen, continue notificaties en tijdelijke evenementen… Houden games ons langer bezig dan gezond is? En: kunnen games ook helpen gezonder te worden? Een multidisciplinair onderzoek van het Trimbos Instituut en de universiteiten Leiden en Eindhoven geeft antwoord op deze vragen.

Digitale Overheid 20 december 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Behavioral design

Het ontwerp van games kan het gedrag van de gamer sturen: we noemen dit ‘behavioral design’. Soms is dat heel zichtbaar: zoals een evenement in de game die je niet kan missen. Soms is de sturing onzichtbaar; bijvoorbeeld algoritmes die gamers indelen in groepen. Sommige games frustreren de gamer bewust om een aankoop te stimuleren, terwijl andere games positief gedrag juist aanmoedigen.

Ethisch en verantwoord ontwerp

Maar wie bepaalt eigenlijk de grenzen van deze beïnvloeding? In het onderzoek wordt duidelijk dat verdienmodellen een centrale rol spelen in het gameontwerp. De bescherming van kinderrechten en de bescherming van de mentale, sociale en lichamelijke gezondheid van gamers staan soms onder druk.

Transparantie en gezond ontwerp

De rapportage biedt aanknopingspunten voor beleidsmakers en onderzoekers. Er worden concrete suggesties voor beleid gedaan. De rode draad is dat er meer duidelijkheid moet komen over gedragsbeïnvloeding in games en wat de grenzen hierbij zijn. Ten tweede kan positief, verantwoord ontwerp van games verder worden aangemoedigd.

Meer over het project

In 2020 startte het Trimbos-instituut en de Alliantie ‘Digitaal Samenleven’ (ADS) dit project, gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In het onderzoek zijn expertise in gamedesign en gameonderzoek (Universiteit Eindhoven en Trimbos-instituut), gedragsverandering (Trimbos-instituut en Universiteit Eindhoven) en juridische expertise (Universiteit Leiden) gebundeld.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.