Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Praktische tips voor beperken WOO-verzoeken

De Wet open overheid(link naar andere website) (Woo) regelt welke overheidsinformatie openbaar is en hoe iemand die kan aanvragen. Door de Woo moet duidelijker worden wat de overheid doet en waarom. Meer openheid is bij het merendeel van de bevolking goed voor het vertrouwen. Maar hoe houd je het behandelen van Woo-verzoeken behapbaar? De Open State Foundation en expertisecentrum SPOON geven tips.

Rijksoverheid 2 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Praktische tips

  • Maak de contactgegevens van de Woo-contactpersoon makkelijk vindbaar. Zorg dat er een direct mailadres of telefoonnummer is.

  • Zet elk Woo-besluit met de openbaar gemaakte documenten op de website. Laten zien wat al openbaar is gemaakt voorkomt extra werk.

  • Nodig journalisten en organisaties uit voor bijpraatsessies. Zo weet je direct welke vragen er spelen en kun je die al informeel beantwoorden.

  • Zorg voor veel betere vindbaarheid van informatie. Maak bijvoorbeeld bouwtekeningen, bestemmingsplannen, verkeersveiligheidsplannen en vergunningstrajecten makkelijk vindbaar.

  • Maak veel meer informatie actief openbaar. Kies voor een structureel open houding.

Op de website van Ibestuur(link naar andere website) staan nog vijf extra tips om het aantal Woo-verzoeken te beperken en snel af te handelen.

Hulpmiddelen

De Rijksoverheid maakte een handige publieksbrochure(link naar andere website) en video-animatie(link naar andere website) die meer uitleg geeft aan burgers hoe zij een Woo-verzoek kunnen indienen. Daarnaast is er een communicatietoolkit(link naar andere website) #deWooDatZitZo. Deze is handig voor communicatieprofessionals binnen de rijksoverheid, gemeenten en alle andere overheidsinstellingen in Nederland.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.