Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

TikTok aangeklaagd voor verwerken data van kinderen

TikTok is in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd voor de manier waarop het bedrijf data van kinderen verzamelt en gebruikt. Het sociale netwerk uit China is niet helder over welke data het verzamelt en doet dat zonder toestemming van de ouders. TikTok zegt dat de beschuldiging ongegrond is en zegt het met alle middelen te zullen aanvechten.Dat schrijft BBC News.

VPN Gids 22 april 2021

‘Achter TikTok gaat een sinistere wereld schuil’

Voormalig kindercommissaris Anne Longfield zegt de zaak te hebben aangespannen namens miljoenen kinderen uit het Verenigd Koninkrijk en Europa die TikTok gebruiken. Volgens haar en diverse advocaten verzamelt het sociale netwerk allerlei persoonlijke informatie van kinderen, waaronder naam, telefoonnummer, geografische locatie, biometrische gegevens en video’s. Daar is het bedrijf niet open en eerlijk over. Het heeft evenmin toestemming daarvoor van ouders, wat wettelijk verplicht is. Tot slot is het onduidelijk wat TikTok precies met alle vergaarde data doet.

Volgens Longfield is het goed dat TikTok ter verantwoording wordt geroepen voor zijn ‘excessieve dataverzamelingsbeleid’. “TikTok is een razend populair platform dat kinderen heeft geholpen contact te houden met hun vrienden tijdens een ongelooflijk moeilijk jaar. Maar achter de leuke liedjes, dansuitdagingen en lip-sync trends gaat een sinistere wereld schuil”, zo vertelt de oud-kindercommissaris.

‘TikTok liegt ouders bewust voor’

Longfield vertelt tegenover BBC News een ‘dataverzamelingsplatform is dat zich oppervlakkig verhult als een sociaal netwerk’. Het opzettelijk misleiden van ouders is volgens haar het bewuste doel van TikTok. Longfield vindt dat ouders het recht hebben om te weten wat er met de data van hun kinderen gebeurt.

“De advertentie-inkomsten van TikTok en moederbedrijf ByteDance zijn gebaseerd op de persoonlijke informatie van haar gebruikers, waaronder kinderen”, zo zegt het advocatenkantoor dat de rechtszaak aanvoert. “Winst maken uit deze informatie zonder te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en morele plicht om kinderen online te beschermen, is onaanvaardbaar.”

TikTok: ‘Beschuldigingen zijn ongegrond’

“Privacy en veiligheid zijn topprioriteiten voor TikTok en we hebben robuuste beleidslijnen, processen en technologieën om alle gebruikers te helpen beschermen, en onze tienergebruikers in het bijzonder”, zo zegt het platform in een reactie op de rechtszaak. TikTok zegt dat de beschuldigingen ongegrond zijn en van plan is om dat in de rechtszaal te bewijzen.

TikTok betaalt tientallen miljoenen dollars om te schikken

Het is niet de eerste keer dat TikTok beschuldigd wordt van het schenden van de privacy van minderjarige gebruikers. Begin vorig jaar legde de Federal Trade Commission (FTC) een boete van 5,7 miljoen dollar op wegens het illegaal verzamelen van data van minderjarigen. Ook moest het Chinese sociale netwerk video’s van kinderen jonger dan 13 jaar verwijderen.

Bij het uitdelen van de boete beloofde TikTok beterschap. Het Center for Digital Democracy en andere mensenrechtenorganisaties vertrouwden het echter niet. In mei 2020 vroegen ze aan de FTC om het platform opnieuw onder een microscoop te leggen. De consumentenwaakhond en het Amerikaanse ministerie van Justitie gingen in gesprek met vertegenwoordigers van ByteDance. Dat resulteerde niet in nieuwe sancties.

Begin dit jaar legde TikTok een bedrag van 92 miljoen dollar opzij om meer dan twintig zaken van privacyschending te schikken die tegen het bedrijf liepen. Het Chinese moederbedrijf ByteDance verwerkte alleen in de VS de gegevens van zo’n 89 miljoen gebruikers. Sommigen van hen zouden pas zes jaar oud zijn. De Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) verplicht bedrijven om toestemming van ouders te krijgen als ze data van kinderen jonger dan 13 jaar willen verzamelen. Verder mag de applicatie niet langer biometrische data en locatiegegevens van Amerikaanse gebruikers verzamelen.

Europese belangenorganisaties dienen klacht in tegen TikTok

Niet alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maken politici, burgers en mensenrechtenorganisaties zich zorgen om privacyschendingen door TikTok. In de EU hebben de Consumentenbond en consumentenbelangenorganisaties uit 17 EU-lidstaten een klacht ingediend bij de Europese consumentenrechtenorganisatie BEUC. Ze vinden het ‘schaamteloos’ dat TikTok kinderen gebruikt als billboard om reclame te maken voor hun product.

Ook stellen ze dat de algemene voorwaarden van TikTok onbegrijpelijk zijn voor tieners. Het bedrijf communiceert niet helder genoeg welke gegevens ze verzamelt en wat ze met deze data doet. Tot slot vinden de belangenorganisaties het niet door de beugel kunnen dat TikTok zonder toestemming of financiële compensatie video’s van content creators mag gebruiken.

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt of de app van TikTok privacyvriendelijk is ontworpen, welke informatie de applicatie verzamelt en of dat goed wordt uitgelegd in de algemene voorwaarden. Het onderzoek van de toezichthouder is, bijna een jaar later, nog altijd niet afgerond.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.