Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Wifi-me-nietregister voor wifitrackingbureaus in de maak

De Branchevereniging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics (MOA) komt met een register waarin burgers zich kunnen inschrijven als ze niet willen dat zij aan de hand van wifi als passant worden geteld in winkelgebieden. Wifitrackingbureaus die lid zijn van MOA en aan ‘passanten tellen via wifi’ doen, kunnen gezamenlijk gebruik maken van het register.

4 maart 2019

Bij wifitracking worden telefoonsignalen van mensen gebruikt om te registreren hoeveel en hoelang mensen bepaalde plekken bezoeken. Die informatie wordt bijvoorbeeld verzameld voor overheden, gemeentes en bedrijven.

Verzamelen van persoonsgegevens
In de wifitelsystemen krijgen alle passanten een uniek identificatienummer toegewezen, dat ervoor zorgt dat ze herkend worden door wifinetwerken en niet dubbel geteld worden. Dat nummer is een pseudoniem voor het MAC-adres van hun telefoon. De MAC-adressen worden geanonimiseerd om te zorgen dat passanten anoniem blijven.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het opslaan van de identificatienummers niet toegestaan zonder toestemming van de passanten zelf, omdat het valt onder het verzamelen van persoonsgegevens zoals vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Indiening register
Het plan voor het register van MOA wordt half maart ingediend bij de AP. Het is nog maar de vraag of het wordt goedgekeurd. Het plan gaat namelijk uit van een zogenaamde opt-out-methode, waarbij passante automatisch toestemming geven om gevolgd te worden, tenzij zij zelf aangeven dat niet te willen. De AP benadrukt dat de AVG een dergelijke opt-out-regeling niet toestaat.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.