Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Overheid trapt campagne voor tweefactorauthenticatie af

De Rijksoverheid heeft vandaag het startsein gegeven voor de campagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’. Het doel van de campagne is om Nederlanders te stimuleren om tweestapsverificatie in te schakelen voor e-mail en andere online accounts. Vrijwilligers gaan de komende weken bij meerdere scholen langs om het belang van tweefactorauthenticatie onder de aandacht te brengen bij jongeren. De overheid kondigt de bewustwordingscampagne aan via een persbericht (1).

6 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Slechts een kwart van de Nederlanders heeft tweestapsverificatie aanstaan

Tweefactorauthenticatie (2FA) of tweestapsverificatie is een beveiligingsmethode waarbij een gebruikersnaam en wachtwoord onvoldoende zijn om in te loggen op je account. Naast je inloggegevens heb je tevens een toegangscode nodig. Deze worden gegenereerd door een authenticator-app, of je ontvangt deze per sms. Zelfs als je wachtwoord op straat is beland door een datalek, kunnen hackers nog steeds niet inloggen. 2FA is simpel gezegd een extra beveiligingslaag voor je online accounts.

Uit een peiling van de overheid blijkt dat slechts een kwart van de Nederlanders (24 procent) tweestapsverificatie voor hun e-mailaccount gebruikt. Slechts 15 procent heeft deze beveiligingsmaatregel ingesteld voor hun sociale media. En dat terwijl 2FA een bewezen effectieve manier is om je online tegen hackers te beschermen.

“Tegenwoordig is het bij veel platforms, van social media tot webshops, mogelijk om via e-mail een gebruikersnaam en of wachtwoord te wijzigen. Een gehackt e-mailaccount kan dus grote gevolgen hebben voor andere accounts en zorgen voor bijvoorbeeld financiële schade, reputatieschade of accountdiefstal”, schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vrijwilligers gaan bij scholen langs

Met de nieuwe campagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ wil de overheid meer Nederlanders aansporen om voor e-mail en andere accounts gebruik te maken van tweestapsverificatie. Om je daarbij te helpen legt de website dubbelzoveilig.nl (1) uit hoe je 2FA inschakelt bij diverse sociale media, e-mailproviders en telecombedrijven.

Mocht het om wat voor reden dan ook niet lukken om tweestapsverificatie aan te zetten, dan is er de DigiHulplijn. Daar zitten mensen die je stap-voor-stap kunnen helpen met het inschakelen van 2FA. “Hoewel het instellen van inloggen in twee stappen een belangrijke maatregel is, vinden veel mensen het toch erg lastig. Daarom zijn wij er om mensen te ondersteunen bij het begrijpen en instellen van deze belangrijke beveiligingsstap”, vertelt Bob Bunnik van de DigiHulplijn. De hulplijn is te bereiken op het (gratis) telefoonnummer 0800 – 1508.

Tot slot gaan vrijwilligers van ‘Dubbelcheckpoint’ de komende weken bij meerdere scholen langs om aandacht te vragen te vragen voor tweefactorauthenticatie. Jongeren wordt gevraagd of ze 2FA al hebben ingeschakeld voor hun e-mail. Zo niet, dan krijgen ze hulp van studenten die op het Nova College de opleiding ‘Expert IT Systems and Devices’ volgen.

Vandaag is Safer Internet Day

De lancering van de ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ campagne vindt bewust vandaag plaats. Vandaag is het namelijk Safer Internet Day (2), een jaarlijks terugkerend initiatief om mensen bewust te maken van digitale gevaren en risico’s. Het activeren van tweefactorauthenticatie past precies in dat straatje.

(1) https://veiliginternetten.nl/campagnes/dubbelzoveilig/

(2) https://www.vpngids.nl/nieuws/safer-internet-day-tijd-om-je-cybersecurity-op-te-schroeven/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.