Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Deadline van de Single Digital Gateway-verordening nadert

De laatste deadline van de Single Digital Gateway-verordening (SDG) is 12 december 2023. De verordening verplicht overheidsorganisaties online informatie te verstrekken over diensten, regels en plichten aan alle inwoners van de Europese Unie via de website youreurope.eu. Daarnaast moeten procedures van overheidsorganisaties online toegankelijk worden gemaakt voor Europese gebruikers. Dat gaat bijvoorbeeld om het aanvragen van studiefinanciering of het starten van een bedrijf in een andere lidstaat.

Digitale Overheid 5 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Informatie aanbieden

Eerdere deadlines van de verordening waren in december 2020 (voor bevoegde instanties) en december 2022(voor decentrale overheden). Deze deadlines hadden betrekking op het aanbieden van informatie van overheidsorganisaties. Hiervoor moesten zij webpagina’s over producten en procedures die in de verordening worden genoemd aanmelden bij youreurope.eu. Deze pagina’s moesten daarnaast voldoen aan kwaliteitseisen uit de verordening. De VNG, het IPO en de Unie van Waterschappen hebben elk een eigen oplossing(link naar andere website) gecreëerd voor hun leden voor dit onderdeel van de verordening.

Procedures

De komende deadline heeft betrekking op het openstellen van online procedures voor grensoverstijgende gebruikers uit de EU. Hierbij is het onder andere belangrijk dat gebruikers kunnen inloggen met eIDAS en dat zij vanuit het buitenland kunnen betalen als dat nodig is. Daarnaast moeten organisaties onderling bewijsstukken (bijvoorbeeld diploma’s) uit kunnen wisselen als een gebruiker dat wil: dat gebeurt via het Once Only Technical System (OOTS)(link naar andere website). De decentrale overheden hebben voor dit onderdeel geen collectieve oplossing gerealiseerd. De VNG organiseert in 2024 een hackathon om met gemeenten en marktpartijen e-Formulieren te ontwerpen die voldoen aan de SDG-verordening.

Meer over de SDG

Verhuizen naar Frankrijk, een bedrijf beginnen in Italië of studeren in Duitsland? Dankzij de Single Digital Gateway(link naar andere website) is dit straks eenvoudig te regelen. Europese burgers en bedrijven kunnen in de toekomst via het portaal Your Europe(link naar andere website) de juiste informatie vinden over digitale overheidsdienstverlening in alle lidstaten van de EU. Verschillende overheden werken momenteel hard om de inrichting van hun dienstverlening in lijn te brengen met de eisen van de SDG-verordening. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft als Nationaal Coördinator de rol om de implementatie binnen de eigen lidstaat te bevorderen. En zorgt voor verbinding met de Europese Commissie en met andere lidstaten.

Nederlandse overheidsorganisaties die onder de verordening vallen zijn zelf verantwoordelijk voor het implementeren van de SDG-verordening.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.